Når hvilte du en hel dag sist?

Og da mener jeg ikke å ha fri, for det å ha fri er ikke ensbetydende med at vi tar oss tid til å hvile.

For min del var søndag lenge den mest kjedelige dagen i uka. Butikker er stengt og det skjer mindre enn ellers. I det siste har søndagene imidlertid blitt favoritt-dagene mine. Jeg har for øyeblikket muligheten til å skru av mobilen lørdag kveld og jeg skrur den på igjen søndag kveld. Også hviler jeg. Bruker tid med Stine og Sofie, med venner, går søndagstur, hører en tale, leser i Bibelen og prater med Jesus.

Jesus befalte oss riktignok ikke å holde hviledagen hellig (adskilt), men Han praktiserte selv hviledag, og ba oss om å følge Ham. Derfor har vi mange gode grunner til å ta oss helt fri på søndager. Fri fra jobb, fri fra husarbeid, oppussing eller hva det måtte være som for deg oppleves som jobb.

Det er egentlig ganske interessant å tenke på at Gud måtte gå til det skrittet å befale israelittene å ta seg en ukentlig hviledag i gammel tid. Det sier noe om hvor mye lettere det er for oss mennesker å holde oss selv opptatt med noe enn å hvile.

Denne våren har jeg lest boka «The Ruthless Elimination of Hurry» av John Mark Comer. Mye bra her! Blant annet de fire punktene nedenfor som jeg mener er godt forankret i Skriften. Selv om jeg samtidig ønsker å påpeke at jeg er sterkt uenig i hans bruk av mindfulness samt hans positive syn på enneagrammet.

Men tilbake til det jeg synes er bra i boka hans:-)

I denne boka presenterer han fire viktige vaner som Jesus praktiserte:

 1. Stillhet og alenetid
 2. Sabbat (hviledag)
 3. Enkelhet
 4. Å leve sakte

Det kristne livet handler blant annet om å strukturere livene våre rundt slike kjernepraksiser i Jesu liv. Det kristne livet innebærer å bruke tid med Jesus, å bli som Jesus og leve sånn som Jesus hadde levd hvis han var deg. Med andre ord: å modellere alle områder av livet vårt etter Jesus.

Men gjør vi egentlig det?

Vi kommer alle til kort på dette området og er fullstendig avhengige av Guds nåde, også når det kommer til helliggjørelsen. Som det står i Bibelen: nåden «oppdrar oss til å […] leve rettferdig og gudfryktig i den verden som nå er» (Tit 2,11-12).

For Jesus er ikke bare Sannheten og Livet, men han er også Veien (Joh 14,6). Ikke én mulig vei, men selve Veien. Han viser oss hvordan livet med Gud var ment å se ut.

Corrie ten Boom sa en gang at dersom djevelen ikke kan få deg til å synde, så gjør han deg travel.

Hvorfor?

Begge deler gir samme effekt. Synd og travelhet kutter kontakten vår med Gud, andre mennesker og oss selv.

Comer gjengir følgende hypotese der travelhet blir beskrevet som en hoveddistraksjon fra vårt åndelige liv:

 1. Kristne tilpasser seg travelhetskulturen. og det leder til:
 2. Gud blir mer marginalisert i kristnes liv, noe som videre fører til:
 3. En mer fjern relasjon med Gud. Dette gjør:
 4. Kristne enda mer tilbøyelige til å adoptere ikke-kristne tanker omkring hvordan vi skal leve og tenke. Dette resulterer i:
 5. Enda mer tilpasning til en kultur av travelhet, hastverk og stress.

Jeg kan hvertfall personlig kjenne meg igjen i dette og at jeg trenger noe for å bryte meg ut av travelhetssirkelen.

Har Bibelen en metode?

De ti bud finner vi første gang i 2 Mosebok 20 og det tredje lyder sånn her: «Husk hviledagen så du holder den hellig» (2 Mos 20,20). Ordet for hviledag er שַׁבָּת, sabbat, og betyr opphør, hvile, å avstå.

Med andre ord: å stoppe opp – stoppe å arbeide, stoppe å ville ha mer, stoppe å bekymre seg, ganske enkelt stoppe, senke tempoet og koble av.

Å praktisere sabbat er en måte å leve på som faktisk kan hjelpe oss å slakke ned tempoet resten av uka også. Travelhet er ikke nødvendigvis lik mer effektivitet, eller at vi får mer gjort. I Guds rike arbeider man ikke for å kunne hvile, men arbeider fra hvile.

Hviledagen er tiden for å stoppe opp og se i takknemlighet på alt det Gud har gitt oss. Det behøver verken å være lørdag eller søndag, men det er dagen for å ta seg en ekstra middagslur, det er dagen for kaffemat, avslappende gåturer, å lese Guds ord, la oss fascinere av naturen Gud har skapt, prate med Jesus, dra på stamkafeen, se fotball eller en god film, bruke tid med familie og venner (fyll inn det du måtte like å gjøre når du kobler av..). Hvem ønsker seg vel ikke en sånn dag?

Da Gud etter skapelsen valgte å hvile på den syvende dagen etablerte han en rytme som er god for oss (1 Mos 2,3). Vi trenger å hvile. Vi trenger å stoppe opp og koble av fra det som distraherer oss bort fra Jesus.

Visste du at en gjennomsnittlig iPhone-bruker berører hans eller hennes telefon 2617 ganger om dagen? Totusensekshunderogsytten! Hva hvis tankene våre berørte Gud like mange ganger i løpet av dagen? Hvilke forandringer ville det ført til? Som disipler av Jesus trenger vi å øve oss i å være bevisste på Guds tilstedeværelse i hverdagen.

Én av Jesu vaner som kan hjelpe oss her, er å stoppe opp ved å holde hviledagen hellig. Hvorfor? Fordi det er godt for oss og fordi vi alle trenger hvile og å huske på alt det gode Gud har gitt oss:

Minimum en dag.

Hver uke.

Hele året!

Kilder:

 1. Bibelen Ressurs – Norsk Bibel 88/07
 2. The Ruthless Elimination of Hurry, John Mark Comer
 3. Logos Bible Software
 4. https://bibel.no/Nettbibelen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: