Velkommen til Guds rikes mysterier!

Nå som jeg er i farspermisjon fra pastorjobben, og mellom bleieskift og trilleturer får tid til å lese litt, har jeg kjent på at jeg trenger et sted hvor jeg kan sortere og dele noen tanker.

Bloggen har samme navn som den første jeg startet i 2011. Bakgrunnen er Luk 8,10 hvor Jesus sier til disiplene sine: «Dere er det gitt å kjenne Guds rikes mysterier». Dette er med andre ord primært en side med andre kristne som målgruppe. Innleggene vil inneholde et bredt spekter av teologiske spørsmål med fokus på etterfølgelse av Jesus i både tro, tanke, lære og livsstil.

Jeg håper noen av tankene på denne siden kan bli til hjelp for enkelte av dere!

Mvh Øyvind

2 kommentarer om “Velkommen til Guds rikes mysterier!

 1. Hei Øyvind! Jeg er interessert i å drøfte det du siterer i Luk 8,10 hvor Jesus sier til disiplene sine: «Dere er gitt å kjenne Guds rikes mysterier.» Jeg vil i første rekke ta opp ett vesentlig mysterie (Mark, 8,34), nemlig hvorfor Jesus sier til disiplene, som har samlet folket rundt ham, at: «Noen av dem som står her, skal ikke smake døden før Guds rike er kommet med kraft.» Kan det være fordi Guds rike på aramisk kan oversettes til Guds kongstanke og at denne kongstanken er det Jesus mener med at han vil gi disiplene et nytt bud, og at han gir dem dette nye budet, kongstanken, under pinsefeiringen deres etter at han frivillig har gått til korset for å vise veien til det nye bud, at «den har størst kjærlighet som gir sitt liv for sine venner». Kan kongstanken hans være at du skal elske din neste høyere enn deg selv?

  Liker

  1. Hei Arne Magnus 😊
   Og takk for kommentar!

   Slik jeg ser det så har dette verset sammenheng med Jesu forklarelse, som både Peter, Jakob og Johannes var vitner til. Både i Matteus, Markus og Lukas er denne uttalelsen plassert i sammenheng med åpenbaringen av Jesu herlighet på fjellet (Matt 16,28; Mark 9,1; Luk 9,27) med noe ulik ordlyd:

   Matt 16,28:
   «Sannelig jeg sier dere: Noen av dem som her står, skal ikke smake døden før de ser Menneskesønnen komme i sitt rike.»

   Mark 9,1:
   «Og han sa til dem: Sannelig sier jeg dere: Noen av dem som står her, skal ikke smake døden før de ser at Guds rike er kommet med kraft!»

   Luk 9,27:
   «Jeg sier dere for sant: Noen av dem som står her, skal ikke smake døden før de ser Guds rike».

   Altså at «Guds rike» her sees i sammenheng med at Jesu herlighet kom til syne på fjellet. Guds rike kommer med kraft der hvor Jesu herlighet kommer til syne, der hvor Jesus er nær der er Guds rike nær.
   På grunnteksten står det «βασιλείαν τοῦ θεοῦ» (Basileia tou Teuo) og oversettes gjerne med «Guds herredømme».

   Men spennende, var ikke klar over at «Guds rike» på arameisk kan oversettes med «Guds kongstanke», og det er absolutt en kongstanke hos Jesus at vi skal elske hverandre slik som Han har elsket oss (Joh 15,12).

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: